Dehydrator - specjalne urządzenie do suszenia
Dehydratory to nic innego jak suszarki do produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa czy grzyby. Pozwalają one w skuteczny sposób w domowych warunkach wysuszyć produkty bez dodawania zbędnych barwników czy dodatków konserwujących. Poza owocami, warzywami i grzybami dehydrator sprawdzi się również doskonale wtedy, gdy chcemy suszyć różnego rodzaju zioła, orzechy, ryby, mięso czy owoce morza. Proces suszenia przebiega w niższych temperaturach niż pieczenie (40-50 stopni Celsjusza) i wymaga odpowiedniej ilości czasu (nawet kilku, kilkunastu godzin). Dehydrator został stworzony po to, aby w pełni spełniać wszelkie potrzebne warunki do skutecznego suszenia żywności. Jak działa takie urządzenie? Wewnątrz urządzenia znajduje się wiatrak, który odpowiada za odpowiednią cyrkulację powietrza, zaś termostat odpowiada za temperaturę i właśnie tym sposobem zachodzi proces, który polega na usunięciu z żywności wody. Suszenie produktów żywności wydłuża ich trwałość o tygodnie lub nawet miesiące. Suszone produkty zawierają mnóstwo składników odżywczych. W takich urządzeniach można nawet upiec chleb lub ciasteczka orzechowe.
Kiełkownica - stwórz własną hodowle kiełków
Kiełki stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Idealnie nadają do wspomagania różnego rodzaju diet. Zwłaszcza w zimie, gdy o świeże warzywa jest trudno. Poniżej przedstawiamy specjalistyczne kiełkownice przeznaczone do uprawy kiełków. Kiełkownica to bardzo proste, łatwe i przyjemne w użycie urządzenie. Umożliwia ona w skuteczny sposób w domowych warunkach wyhodować kiełki różnego rodzaju traw i roślin. Kiełki wyhodowane za pomocą kiełkownicy są dużo zdrowsze i tańsze od tych dostępnych w sklepach. Kiełkownice to nic innego jak specjalne przezroczyste naczynia, w których wysiewa się nasiona. Warto pamiętać, że twarde nasiona, jak np. cebuli, można nieco “uszkodzić” przed wysianiem, dzięki czemu kiełki zaczną szybciej rosnąć. Po ustawieniu kiełkownicy oraz po wysypaniu nasion do niej, wlewamy chłodną wodę. Musi ona spłynąć na każdą półkę, nadmiar natomiast należy usunąć. Przez kolejne dni należy podlewać nasiona 2 razy dziennie, aż wykiełkują, później natomiast raz dziennie. Po kilku kolejnych dniach otrzymamy świeże i bardzo zdrowe, bo pełne witamin i minerałów, kiełki gotowe do spożycia.