








Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zielone koktajle smoothie dla zdrowia - V. Boutenko

Opis
ZIELONE KOKTAJLE SMOOTHIE DLA ZDROWIA
- Autor: Victoria Boutenko
- Wydawnictwo: Vital
- Ilość stron: 203
- Oprawa: miękka
ZIELONY ZASTRZYK ENERGII
Jest to kompleksowy przewodnik po leczniczych właściwościach zielonych koktajli. W środku znajdziemy aż 150 przepisów na smaczne smoothie, listę najskuteczniejszych składników odżywczych, a także przydatne informacje w walce z różnymi dolegliwościami, począwszy od przeziębień, po przewlekłe choroby czy nadwagę.
Fragment książki:
„ „Największą przeszkodą w drodze do odkryć jest nie tyle brak, ile iluzja wiedzy”
- Daniel J.Boorstin
Większość naszych nawyków i przekonań dotyczących żywności kształtuje się we wczesnym dzieciństwie. W pracach badawczych natknęłam się na badania dotyczące wdrukowania u dzieci. Dowiedziałam się, że smak mleka matki kształtuje późniejsze preferencje u dziecka. Co więcej, podczas odstawiania dziecka od piersi, który to okres psychologowie nazywają „sensytywnym” lub „krytycznym”, dziecko zaczyna trwale gromadzić określone przekonania i skojarzenia dotyczące tego, co jedzą inni, a zwłaszcza tego co je matka. Według psychologów, to naznaczenie jest niemal nieodwracalne. Późniejsze doświadczenia mają niewielki, lub żaden, wpływ na preferencje żywieniowe dziecka.
Dlatego różne nacje mają inne gusty smakowe. Na przykład ludzie w Azji jedzą dużo ryżu. Latynoamerykanie są wierni kukurydzy, Rosjanie uwielbiają chleb, Włosi delektują się spaghetti, i tak dalej. Wybierane pokarmy są jeszcze bardziej zróżnicowane, jeśli chodzi o przystawki. Jedna grupa częstuje się kawiorem i surową rybą. Inna raczy się ostrygami, ślimakami czy niezliczoną ilością innych niezwykłości. Ciekawe, że każda z grup może uznać „delikatesy” innej za obrzydliwe. Wciąż jednak uczepieni jesteśmy własnego wyboru charakterystycznych produktów, jakby był jedynym prawdziwym sposobem na odżywianie się. Dzieje się tak, ponieważ nasze preferencje dotyczące jedzenia są w nas dosłownie zakorzenione”